Artikel Veiling Leidse Glibber


Veiling beschilderde wijnkistjes bracht 2.200 euro op voor druiventuin Gemiva zorgboerderij Valkendam

geschreven door Emile Van Aelst | 9 september 2023

Wijnvereniging Matilo bedacht een paar jaar geleden het project 'De Smaeck van Rembrandt', waarbij het de bedoeling was wijnkistjes te beschilderen geïnspireerd op het werk en de smaak van Rembrandt. De kistjes zouden vervolgens geveild worden voor een goed doel. Helaas gooide corona roet in het eten en werd het project tijdelijk in de ijskast gezet om er dit jaar weer uitgehaald te worden.

De meeste kistjes zijn enkele weken geleden beschilderd en daarna tentoongesteld bij de Leidsche Mondialen. Vrijdag werden ze dan eindelijk geveild in de foyer van het Leidse Stadhuis.

Bij de ingang kon iedereen een veiling ophalen. De opbrengst is bestemd voor de inrichting en aanplant van een nieuwe druiventuin bij Gemiva Zorgboerderij Valkendam.

Hans Janssen, voorzitter Wijnvereniging Matilo, heette iedereen welkom en was blij met zowel de opkomst als de biedingen die al online waren gedaan.

Ton Kohlbeck, voorzitter de Leidsche Mondialen, trad op als veilingmeester.

Hij werd geassisteerd door Hans Janssen en Walter 'Rembrandt' Schrader.

Alle wijnkistjes staan onderaan in een fotoslideshow, maar ik pak er een paar extra opvallende uit. Bijvoorbeeld dit drieluik.

Vorig jaar streden Walter Schrader en Mart Hoogkamer om de Leidsch Dagblad titel 'Persoon van het jaar' waar ze beiden in ene nek aan race bovenaan stonden. Hoogkamer trok zich terug om Schrader te laten winnen omdat hij vond dat die het meer verdiende. Het inspireerde in elk geval tot dit kistje waarop Schrader en Hoogkamer samen drinken terwijl Rembrandt toekijkt.

Ook erg apart het schilderij met kistje. In het kistje zit een fles wijn met een beschilderd etiket. Hetzelfde tafereel staat ook op het schilderij.

Het hoogste bod van 400 euro was voor het wijnkistje van Mieke Bakker.

Het werd gekocht door kunstenares Lydia Bakker, die geen familielid is Wel zijn beiden lid van de Leidsche Mondialen.

Na de veiling werd er nog gezellig nagepraat en wat gedronken.

In de fotoslideshow foto's van alle wijnkistjes.