De oogst


Matilo oogst 2019

Na een zachte winter en een heel zacht, zonnig en droog voorjaar, kregen wij een extreem warme en zonnige zomer met 2 hittegolven in juli en augustus. De herfst was vrij zacht, zonnig en nat. Voor het eerst zijn dit jaar eind augustus gele netten geplaatst om de vogels van de prachtige druiven op de wijngaard af te houden. Vogels zijn bang voor de kleur geel en zullen niet zo snel in deze netten verstrikt raken.

De oogstdagen waren vastgelegd op 28 sept, 5 en 12 okt. Wel 36 leveranciers hebben de druiven uit hun tuinen aangeleverd. Samen met de druiven uit de wijngaard (68 kg) werden in totaal 513 kg duiven geoogst met een gemiddeld suikergehalte van 73 Oe (150 g/L).

Filtratie van de wijn gebeurde op 20 maart 2020 en gebotteld werd op vrijdag middag 23 maart, juist op tijd voordat dezelfde avond de "intelligente" lockdown door premier Rutte aangekondigd werd. In totaal werden 180 liter wijn gebotteld: 113 flessen Corbulo Rosé en 45 flesssen Corbulo Rouge.


Matilo oogst 2020

2020 was extreem warm, zeer zonnig en aan de droge kant. Het was samen met 2014 het warmste jaar sinds tenminste 1901, het begin van de KNMI-metingen. De lente was als geheel zacht, maar viel vooral op door de recordhoeveelheid zon. Alleen juli, notabene in een zeer warme zomer, was koel, maar augustus was weer extreem warm, zelfs in meerdere nachten bleef het boven 20 °C. September was zeer zacht, en ook zonnig maar bij ons in het westen was het wel natter dan normaal. Deze trend zette door in oktober, met plaatselijk 180-200 millimeter regen en duidelijk minder zon dan het gemiddelde van oktober.

Geoogst werd op 26 sept, 3 en 10 okt, natuurlijk met inachtneming van de RIVM-coronamaatregelen.

21 leveranciers brachten 446 kg druiven uit de Leidse tuinen. Op de Akkerdistel en op de wijngaard werd 137 kg geoogst, in totaal dus 583 kg met een gemiddeld suikergehalte van 79 Oe (168 g/L).

Gebotteld werd op 19 maart 2021. In totaal werd 300 L wijn verkregen: 240 L (229 flessen) Chateau Matilo Rosé en 60 L (62 flessen) Chateau Matilo Rouge.


Matilo oogst 2021

Mei en vooral april waren zeer koel. Juni was de warmste junimaand sinds 1901. De zomer kende twee gezichten. De hitte eindigde op 18 juni met zware onweersbuien, waarna de rest van de zomer nat en steeds koeler verliep. Augustus was een sombere maand met veel wisselvallig weer. September was een rustige, zonnige, warme en zeer droge nazomer-maand. Er viel bijna geen regen. Daarentegen was oktober vooral nat.

De oogstdagen waren relatief laat op 9, 16 en 23 oktober. 14 leveranciers brachten 254 kg druiven uit hun tuinen naar de Akkerdistel. De wijngaard leverde 86 kg druiven op, in totaal 320 kg met gemiddeld een suikergehalte van 79 Oe (168 g/L).

Gebotteld werd op 18 maart 2022. In totaal is 180 L wijn verkregen: 120 L rosé en 60 L rood. Op 60 L van de rosé wijn (vat 2) met een vrij laag suikergehalte (67 Oe) werd de malolactische gisting uitgevoerd. Tijdens deze tweede gisting wordt met behulp van speciale bacteriën de appelzuur in de wijn omgezet in melkzuur, waardoor de wijn meer karakter krijgt en minder zuur overkomt. Helaas is dit experiment mislukt, waarschijnlijk omdat vanaf 15 november de temperatuur in de Doevestate op de Akkerdistel, waar de vinificatie plaats vindt, heel snel daalde tot onder de 10°C. Hoewel wij probeerden om de vaten met behulp van elektrische dekens boven 20°C te houden, mocht het niet baten. De andere 120 L werd gebotteld: 59 flessen (1 L) Corbulo Rosé en 74 flessen (75 cc) Corbulo Rouge. De rode wijn had een suikergehalte van 82 Oe (175 g/L), hetgeen een alcoholpercentage van 11,2% opleverde en een heerlijke volle smaak (zwarte bes), toppertje dus.


Matilo oogst 2022

2022 was extreem warm, recordzonnig en droog. De twee wintermaanden waren zacht en kenmerkten zich door een aantal heftige stormen. Maart was ruim een halve graad zachter dan normaal. April was zonnig en de neerslag lag rond normaal. De maand augustus vormde het hoogtepunt van de zomer met een etmaalgemiddelde van 20°C. Ook de herfst verliep zacht, heel zonnig en was vooral dankzij een regenachtige september aan de natte kant.

De oogstdagen werden vastgelegd op 24 sept, 1 en 8 okt, vrij vroeg dus. 19 leveranciers kwamen opdagen met 334 kg druiven à 81 Oe. Van de wijngaard haalden wij maar 34 kg (veel uitdroging) maar het suikergehalte was heel hoog (89 Oe).

Dit jaar hebben wij besloten om de wijn niet meer te filtreren (te veel oxidatie). Om de wijn te klaren zal twee keer overgeheveld worden. Op 30 nov. 2022 gebeurde dit voor het eerst: na dat de wijn in nieuwe vaten overgeheveld was, zijn 3 g/60 L sulfiet aan de vaten toegevoegd om de gisting te stoppen. Op 25 jan 2023 is een 2de keer in nieuwe vaten overgeheveld. Het bottelen zal plaats vinden op 22 maart 2023.