Het bestuur

Hans Janssen

voorzitter

Mijn naam is Hans Janssen, geboren in Roermond in 1950. Op 17-jarige leeftijd ben ik naar Leiden getrokken om mij daar te bekwamen in de biochemie en later de klinische chemie. En de interesse in biochemisch processen werd ook in de jaren 70 in het studentenhuis waar mijn vrouw en ik beheerder waren in praktijk gebracht: Van overrijpe meloenen van de Leidse markt werd een droge witte wijn gemaakt. De vakanties gingen steeds naar Frankrijk en telkens stond het bezoek aan een wijnchateau of cave coöperative op het programma. Vragen stellen en vooral proeven. De droom om druiven in de achtertuin te gaan kweken werd eind jaren 90 verwezenlijkt. Aan een robuuste pergola hingen de trossen witte druiven verleidelijk te wachten tot ze geplukt werden. Natuurlijk om verwerkt te worden tot een witte wijn. Het wijn-maak-virus had definitief toegeslagen. De samenwerking met buurman Walter was snel gevonden en de taakverdeling kwam spontaan tot stand: Ideeën op laten borrelen en de toetsing op uitvoerbaarheid wisselden elkaar af. De buurtbewoners zagen ons bezig en kwamen spontaan druiven uit hun achtertuinen aanbieden. Onze activiteiten kregen een tweede boost toen wij het beheer over een stuk grond in het archeologisch park Matilo kregen. Daar konden we de stadswijngaard Matilo gaan inrichten. Met zorg, zweet, geduld en leren van mislukkingen konden we vanaf 2010 mooi geëtiketteerde flessen Chateau Matilo presenteren. Die wijn werd tijdens buurtfeesten uitgeschonken. Veel verhalen, uiteenlopende proefnotities en vooral veel buurtgezelligheid. De groei van het druivenaanbod en de verwerking ervan moest in goede banen geleid worden. De kern van de wijnvereniging werd uitgebreid met nieuwe bestuursleden. En het handmatige verwerkingsproces werd vervangen door de inzet van apparatuur. Kortom we groeiden uit tot een vereniging waarin eigen inbreng en gezamenlijke afspraken een eigen plaats vonden. Dat proces te mogen begeleiden is genieten voor een voorzitter.

Walter Schrader

Mijn naam is Walter Schrader, ben geboren in 1955, en mijn functie binnen de wijnvereniging Matilo is het ontwikkelen van nieuwe ideeën, die aan moeten sluiten bij de geschiedenis van Leiden, maar ook een link moeten leggen naar het heden. Als kleine jongen had ik grote interesse voor de Archeologie en voor tuinieren, mijn werk en contacten in de moderne Zorgtechnologie maken die verbintenis van verleden naar heden mogelijk, hetgeen door de Leidse Gemeente beloond is met de toewijzing van een stuk grond op het Historische terrein van het Castellum Matilo voor het maken van de Leidse Stadswijngaard, en het winnen van een stimuleringsprijs voor het maken van een educatieve wandelroute langs Magische Vierkanten, letterraadsels en beelden die iets vertellen over de geschiedenis van het Romeinse Rijk en de invloed van de Romeinse cultuur op de latere bewoners. Het produceren en drinken van wijn is een belangrijk cultuurelement geweest van het leven in het Romeinse Rijk. Het onderhouden van een wijngaard en het produceren van wijn met een buurtvereniging en cliënten van een begeleid wonen groep is een sociaal gebeuren van waarde, hetgeen ik met het bestuur graag naar buiten toe uitdraag.

Tony van der Haar

Ik ben geboren op 30 oktober 1951 in de pastorie van Waddinxveen. Zodoende bijna in de kerk geboren als het ware. Dit strenge milieu was voor mij vanzelfsprekend, maar later ontdekte ik de grote boze wereld met al haar verleidingen. Eén ervan was de wijn die nogal dubbelhartig wordt beschreven: enerzijds prima, anderzijds kwalijk. Alles met mate moet zelf onderzocht worden en dat heb ik dan ook gedaan. Zeker toen ik bij de wijnvereniging in oprichting betrokken raakte zo'n vijf jaar geleden. Ik werd 'maître d'écrire'! Dit betekende vooral de vergaderingen verslaan. Met Pim Monteba beheren we als duo de gaard en zijn zodoende initiatiefnemers wat betreft de werkzaamheden aan de Besjeslaan. Vorig jaar is het onderhoud van de wilgengang erbij gekomen. Deze 17 wilgenbomen zijn nogmaals geknot en de uitlopende takken worden zoveel mogelijk naar elkaar toegebogen en vastgemaakt. Nog even dit: ik lijk meer op mijn vader dan ik vroeger voor mogelijk hield. Zo was mijn vader naast een piëtistisch man ook een bourgondische levensgenieter. Deze twee bijna uitersten omvatten een rijk leven en ik doe mijn best om naast een principieel mens ook van de geneugten des levens te blijven genieten!

Johan Hogendoorn

Mijn naam is Johan Hogendoorn. Ik ben geboren in den Haag in 1947. Na wat omzwervingen kwam ik in 1978 in Leiden terecht. In 1980 ben ik gehuwd met Eva (Eef) Hobbij. We hebben 3 kinderen, allen zoons. De oudste zoon koos voor een ander model en heeft 3 dochters. De oudste en de jongste zoon wonen op circa 50 en 100 meter van ons vandaan. De middelste zoon woont in Nieuw Zeeland waardoor de gemiddelde afstand nog aanzienlijk is. Eef en ik kwamen via, via bij de wijnvereniging terecht als beperkt leverancier van witte druiven (die zijn schaars bij de vereniging) en het leveren van allerlei diensten bij het proces van druif tot fles Bij de oprichting van de vereniging op 26 juni 2013 werd ik Maître d'Euro (dat kan worden gelezen als penningmeester). Ik gebruik zeer beperkt alcohol. Alleen bij de proeverijen van Matilo doe ik mee en gebruik vaak het emmertje. Voor een penningmeester is dat trouwens geen slechte basis. Er moet iemand het hoofd koel kunnen houden. In mijn beroepsleven was ik beleidsadviseur met onder meer ouderenbeleid, volksgezondheid en WMO in het pakket. Ik ben een flinke consument van volksgezondheidsproducten en kan vanaf die kant ook als ervaringsdeskundige meespreken. Voor en met name na mijn pensionering in 2012 bleef ik met veel plezier actief op mijn beleidsterreinen. Ik hoop dat nog lange tijd te mogen doen.

Claude Backendorf

Ik ben Claude, 1951 geboren in Luxemburg, en sinds 1979 woonachtig in Leiden en omstreken. Zelf zie ik mij als Luxemburgse Leidenaar. Tot mijn pensioen in mei 2017 was ik werkzaam als celbioloog bij de Faculteit W&N van de Universiteit Leiden, waar ik celbiologisch onderzoek verrichte en colleges verzorgte voor studenten van de opleidingen Biochemie, Life Science & Technology, Biofarmaceutische Wetenschappen en Scheikunde. Sinds mijn studietijd in Straatsburg (Elzas), in de jaren '70, ben ik een fervente wijnliefhebber en heb ik vele wijnboeren over de hele wereld bezocht om meer te weten te komen over dit edele ambacht. Ik ben in 2015 bestuurslid geworden bij de Leidse Wijnvereniging Matilo, waar ik samen met Hans Janssen verantwoordelijk ben voor de vinificatie. Hoewel ik voor deze tijd nooit zelf wijn gemaakt heb, denk ik dat het toch in mijn genen zit: mijn overgrootvader van moederskant, Pit Rober (zie foto), was wijnboer aan de Luxemburgse Moezel in de beginjaren van de 20ste eeuw. Mijn grootouders hadden nog een wijngaard, maar leverden de druiven in bij de Cave Coöperative. Als kind mocht ik vele dagen samen met mijn oma en opa in de wijngaard vertoeven. Zoiets blijft je altijd bij.

Pim Monteba

Ik ben 1950 in Leiden geboren en altijd in Leiden blijven wonen. De familienaam Monteba is afkomstig van een vermoedelijk vanwege de vervolgingen van de Hugenoten gevluchte stamvader, die zich rond 1690 vanuit Zwijnbrucke (het huidige Zweibrucken) gevestigd heeft in Amsterdam onder de naam Marton Montrubaa. Rond 1700 is hij verhuisd naar Leiden, waar vermoedelijk de naamsverbastering is ontstaan. Tot mijn pensionering in juli 2016 was ik werkzaam bij de Nederlandse Douane. Net als Claude heb ik sinds de jaren '70 belangstelling in wijn. Mijn interesse werd in die jaren vooral gevoed door uren door te brengen in het keldertje van de kruidenierszaak van Wim de Geus op de Douzastraat, waar nu Ed Chavernac met "De Franzoos" zijn delicatesse winkel heeft. In oktober 2015 vertelde Claude vol verbazing dat hij had gehoord van een wijngaard Leiden en of ik wilde helpen bij het ontstelen van druiven. Sinds die tijd ben ik steeds meer betrokken geraakt bij de Leidse Wijnvereniging Matilo. Samen met Tony heb ik de zorg op me genomen voor de werkzaamheden in de wijngaard op de historische grond in het Archeologische Park Matilo.