Over de vereniging

De Leidse wijnvereniging Matilo beheert in een uniek historisch gebied tussen de wijken Meerburg en Roomburg de Leidse stadswijngaard Matilo. De wijnvereniging levert met alle gezamenlijke activiteiten een bijdrage aan de saamhorigheid in de buurt en helpt daarnaast de oude noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes, te profileren als belangrijk cultureel erfgoed. De hier geproduceerde wijn vormt een zichtbare, tastbare, voelbare en smaakvolle nalatenschap van een rijke geschiedenis.

De vereniging

In Leiden bestaat sinds 2011 de wijnvereniging Matilo met een eigen stadswijngaard. Is dat wel mogelijk, om in het westen van het land een stadswijngaard te ontwikkelen en samen met stadsgenoten een actieve wijnvereniging op te richten? Kunnen wijkbewoners worden geënthousiasmeerd om met de druiven uit de eigen tuin, door samenwerking, een goede wijn te maken?

Na zes jaar wijnvereniging kan worden vastgesteld dat we bepaald niet zonder succes zijn. Een groot deel van de oorspronkelijke ideeën en doelen van de wijnculturele vereniging blijken heel goed haalbaar te zijn. In de eerste plaats dankzij medewerking van de gemeente Leiden en van veel betrokken wijkbewoners.

Achtergrond en geschiedenis

De ontwikkeling van het archeologische park Matilo in de wijk Roomburg heeft in 2011 een groep wijkbewoners geïnspireerd tot het ontwikkelen van een stadswijngaard. De initiatiefgroep stimuleerde tegelijkertijd andere wijkbewoners om de eigen teelt van druiven te gebruiken voor de productie van wijn. Om het plan haalbaar te maken is de wijnvereniging Matilo opgericht en is er contact gezocht met de gemeente Leiden. Het bestuur van de vereniging heeft vanaf de start dan ook twee trajecten gelijktijdig ontwikkeld. In de eerste plaats is er een werkwijze ontwikkeld om op een verantwoorde wijze met een groep medebewoners de druiven te verwerken tot goede wijn. Daarnaast heeft het bestuur in overleg met de gemeente Leiden gezocht naar een locatie voor een eigen, kleine wijngaard in het cultuur-historische archeologische park Matilo. Beide trajecten zijn na vijf jaar gestage groei zo ver ontwikkeld dat er inmiddels in meerdere opzichten gesproken kan worden van een duurzame ontwikkeling van een eigen wijk-wijncultuur in de stad Leiden. De inbreng van druiven van wijkbewoners is in de loop van de afgelopen zes jaar gestegen tot 600 kg per seizoen en de ranken van de wijngaard leveren sinds kort de eerste oogst aan goede druiven.


Partners

De vereniging onderhoudt nauwe culturele banden met: