8

Eindbod: € 125


Dik Kompier

Heemstede

Als leraar handenarbeid, tekenen en kunstgeschiedenis aan het Bonaventuracollege in Leiden heb ik jarenlang met veel plezier les gegeven. Daarnaast was ik actief als 2-en 3 dimensionaal vormgever in mijn atelier. Ook actief als vrijwilliger in de Pieterskerk en de Historische Vereniging Oud Leiden.

Mijn belangstelling voor Rembrandt dateert uit 1962, het jaar dat ik naar Leiden verhuisde. De tentoonstellingen in de Lakenhal waren een extra stimulans om mij nog meer in zijn leven te verdiepen. Zo zeer zelfs, dat ik voor Probus Leythe/Leiderdorp in het Rembrandtjaar 2006 een PowerPoint presentatie maakte, genaamd: "Vrouwen Rondom Rembrandt". In een éénmansvoorstelling laat ik de vier vrouwen in Rembrandts leven aan het woord komen. Hun verhaal is gebaseerd op historische feiten. De voorstelling sloeg enorm aan. Ik vertolkte hem ruim 40 keer door heel Nederland. Dat was een speciale ervaring die mijn contact met Rembrandt verstevigde!

Mijn voorbereiding voor de wijnkistjes bestond uit vormonderzoek en onderzoek naar de voorstelling/inhoud.

Vormonderzoek: Hoe verbeeldde Rembrandt zelf de 'Zintuigschilderijtjes'? Hoe gebruikte hij de beeldende elementen: kleur, compositie en licht? Ik schetste de kompositielijnen van de schilderijtjes. Die kwamen bij alle vier nogal overeen. Daarom gebruikte ik die compositie ook. Net als het donkere kleurenschema. Belangrijk was de lichtval.

Voorstelling: Met welke middelen beeld je het onderwerp/de voorstelling "smaak" uit? Als je wijn proeft beleef je drie momenten: 1 de geur, 2 de smaak op de tong en 3 de afdronk als feestelijk slot. Dat is de reden dat ik uiteindelijk drie schilderijtjes/deksels maakte voor 3 kistjes.

Als start schetste ik de voorstelling met okergele acryl op een donkere onderlaag. Daarna de voorstelling erop. Tot slot vernis er overheen. Slechts 1 kistje schilderde ik 'antiek 'bruin, als hommage aan Rembrandts signatuur.

Email: kompierdik82@gmail.com

Website: www.knoopkompier.nl