4

Eindbod: € 55


Sjaak van den Berg

Noordwijk 1952

Na 43 jaar gewerkt te hebben in het onderwijs, ben ik nu gepensioneerd. En ja, dan ga je je tijd anders indelen. Natuurlijk is er mijn gezin, ik hou van lezen (non fictie) en ben lid van een toneelvereniging! Maar ik ben ook vrijwilliger geworden bij museum Het Spinozahuis in Rijnsburg. En ja, schilderen en tekenen hoorden er voor mij altijd bij. Soms een tijd niet, dan weer een poosje wel.

Schilderen lijkt voor mij nog het meest op 'het gewone leven'. Moeilijk om met dingen te beginnen, soms lukt het niet erg, soms is het heel intens en doet het de tijd vergeten! Daarbij is het noodzakelijk om - ook letterlijk - afstand te nemen. Na te gaan, wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Van een afstand ontdek je weer andere dingen, dan wanneer je er met je neus bovenop staat.

In februari 2020 heb ik een foto genomen toen ik bezig was het wijnkistje te beschilderen. Er zit dus een lange tijd "tussen droom en daad", tussen akkoord gaan en meedoen en uiteindelijk de veiling. Zoals u ziet ben ik het kistje in de "Gouden Eeuwstijl" gaan beschilderen. Vooral het vakmanschap van de fijnschilders uit die tijd spreekt me aan en daagt me uit!

Normaal gesproken vind ik het eindproduct minder belangrijk dan "het ermee bezig" zijn, het doen. Maar dat gaat niet op voor dit wijnkistje: het moet immers geveild worden en geld opbrengen voor het goede/GEMIVA doel! Hier geldt dat handeling en beloning samenvallen.

Email: sjvdberg@hotmail.com