6

Hoogste bod: € 260

datum bieding:  20-08-2023

Brigitta Broosus

Huijbergen 1969

Dat geldt niet alleen voor mij, maar als je Walter een beetje kent, weet je dat zijn enthousiasme zeer aanstekelijk is! Dan doe je mee als hij je vraagt!

Het is alweer enige tijd geleden dat Het Leidsch Dagblad in zijn serie: 'De Leidenaar van het jaar', ook Walter Schrader had opgenomen. De finale zou gaan tussen hem en Mart Hoogkamer. Die 'strijd' zou ik gaan gebruiken voor het kistje van de Leidse Wijnvereniging. Zou het Chateau Matilo worden of Bacardi Lemon? Een kwestie van Smaeck dus!

Van alle kunstenaars die ik bewonder, staat Vincent van Gogh bovenaan. Hij is net als ik geboren in een klein dorpje in Brabant, aan de Belgische grens. Zijn grauwe schilderijen van het Brabantse boerenleven staan in schril contrast met de kleurrijke werken uit zijn Franse tijd. Net als bij Van Gogh staan Japanse prenten en de Franse impressionisten hoog op mijn lijstje favorieten. Mucha, Klimt, Picasso en Braque en ja, ook Rembrandt natuurlijk!

Om zo dicht mogelijk bij Rembrandt te blijven heb ik de deksel in de zwarte primer gezet en daarna met olieverf beschilderd. Soms 'nat in nat', soms wachtte ik tot de onderlaag droog was. Mijn kleuren koos ik uit het Rembrandt-palet. Het was moeilijk om zo klein te schilderen. Mijn dunste penseel bleek niet dun genoeg. Toen heb ik hem bijgeknipt tot op een enkele haar!

De wijngod Bacchus siert als verrassing de binnenkant van het kistje. Samen met een magisch vierkant waarvan de middelste letters verborgen zitten onder een laagje bladgoud. De binnenkant van de kist is gestoffeerd. Dat geeft het geheel een luxe uitstraling.