19

Eindbod: € 60


Marjolijn Wijnnobel-Van de Water

Haarlem 1956

Ik ben jarenlang docent basisonderwijs geweest maar inmiddels met pensioen. Mijn hobby's zijn tekenen en schilderen, lezen en muziek. Zo'n 10 jaar geleden heb ik twee jaar schilderles gehad, maar sindsdien niet meer.

Mijn interesse in schilderkunst is heel breed: van Ans Markus en Raquel van Haver tot oude meesters en abstracte kunst. En waar mijn interesse ook naar uitgaat zijn illustraties in kinderboeken. Hoe een illustrator het verhaal omzet in tekeningen. En ik heb er in mijn baan honderden voorbeelden van in mijn handen gehad. Wat mij bij Raquel van Haver triggert is hoe zij met verschillende materialen reliëf aanbrengt in haar werk.

Toen ik in de krant over "het wijnkistjes-gebeuren" las, werd ik meteen enthousiast. Een ontbrekend schilderij maken! Reden om je in te leven in Rembrandt en de tijd waarin hij woonde en werkte. Wat voor kleding hadden de mensen toen aan, wat aten en dronken ze, met welke attributen omringden ze zich?

Ik gebruikte acrylverf, nadat ik alles in eerste instantie met potlood op papier had gezet. De geschilde citroen die op veel schilderijen uit die tijd voorkomt, mocht niet ontbreken.

Normaal werk ik het liefst op groter doek. Dus dit gepriegel is minder mijn stijl. Diverse keren heb ik alles weggeschuurd en ben ik weer opnieuw begonnen. Gezichten schilderen is een vak apart. Leuke bijkomstigheid was dat ik me daarin wat meer ben gaan verdiepen.

Alles bij elkaar was het een enorme uitdaging!