15

Eindbod: € 225


Walter Schrader

's-Gravenhage 1955

Sinds ongeveer twaalf jaar telen we op het terrein van het Park Matilo druiven, waar we tot toenemende tevredenheid wijn van maken. De sociale gebeurtenissen van oogsten, persen, bottelen en proeven worden mogelijk gemaakt door de inzet van velen, en niet in de laatste plaats door het werk van de hoveniersgroep van de Gemiva, die de wijngaard al bijna 12 jaar in het kader van dagbesteding onderhoudt.

In de zomer van 2019 werd naar aanleiding van de grote Rembrandt tentoonstelling in de Lakenhal het plan gelanceerd om het verdwenen schilderij van Rembrandt, de Smaak, 'terug te schilderen'. Bijna 20 schilders gingen op die uitdaging in, en ikzelf was er eentje van. Het is leuk iets te maken, en sinds mijn pensioen in 2022 heb ik hier tijd voor. Mijn voorliefde voor vormgeving heb ik kunnen botvieren op mozaïeken en keramiek. Ik ging ook met olieverf aan de slag en sindsdien is mijn bewondering voor Rembrandt alleen nog maar toegenomen en mijn respect voor kunstschilders gegroeid.

Ik neem de tijd, probeer te blijven kijken, lees boeken en luister naar docenten, maar kom qua kleur , lichtinval, gezichtsuitdrukking ondanks al mijn serieus pogen niet in de buurt van een 17 jarige Rembrandt. Wat een gevoel voor compositie, wat een talent. Ik ben blij dat ik die uitdaging heb aangenomen, want bij een volgend bezoek aan een expositie van Rembrandt zal ik met nog meer bewondering, wellicht bijna verbijstering genieten van het werk van onze meest beroemde en terecht vereerde stadsgenoot. Het is mij een raadsel hoe hij deze perfectie wist te bereiken. De raadsels in mijn schilderij voor het Wijnkistje zijn van een andere orde. Het is symbolisch dat wij juist de Smaak terug proberen te brengen in Leiden, na de gesel van meer dan twee jaar Corona.